Lectură Creativă: despre Femeile Rebele Care au Schimbat Lumea

Dacă din titlul articolului (și din traducerea mea) nu se înțelege prea bine, este vorba despre “Brazen: Rebel Ladies Who Rocked the World”, sau titlul original în limba franceză, “Les Culottées”, scrisă și ilustrată de Pénélope Bagieu.

Aceasta este una dintre cărțile mele preferate, atât din punct de vedere al conținutului, cât și datorită ilustrațiilor superbe. Așadar, așează-te comod pentru că plecăm într-o aventură!

Am gasit-o întâmplător într-o librărie și a fost dragoste la prima răsfoire:

  1. Subiectul: femei puternice care au făcut istorie;

  2. Modul de prezentare: benzi desenate;

  3. Ilustrații: mi-nu-na-te!

Cartea este practic o colecție de povești de viață, spuse cu mult umor, într-o manieră ușor de citit, imposibil să nu te înveselească și să nu te inspire.

Să creezi, să ai curaj, să vezi dificultățile ca pe niște provocari, să nu te conformezi cu ceea ce îți dictează societatea sau mediul în care te-ai născut. Acestea ar fi doar câteva lucruri pe care aș vrea să le iau cu mine din această lectură.

Alte lucruri de care m-am îndrăgostit citind “Brazen”:

  • Îmi place că fiecare poveste este spusă cu umor, iar ilustrațiile vin în ajutorul textului ca să adauge acea notă de surpriză. Poveștile sunt foarte amuzante, fără să fie „forțate”.

  • În carte apar atât personaje care au trăit acum câteva sute de ani, cât și personaje contemporane. Îmi place mult felul în care autoarea descrie contextul în care personajul s-a născut și a crescut. Multe dintre lucrurile curoajoase pe care le fac par banale în zilele noastre, însă în acel moment erau nebunești sau scandaloase. M-am simțit recunoscătoare pentru faptul că aceste femei au bătut cărările înaintea noastră și ne-au făcut indirect viața mai ușoară și mai plăcută.

  • Fiecare poveste este atât de pozitivă și te inspiră să faci și tu lucruri mărețe, și mai ales, să fii tu însăți. Toate personajele din carte au împins limite și au schimbat mentalități, în felul lor. Și noi putem! 😃

  • Există și povești despre femei care au sau au avut o viață dificilă, dar care totuși au reușit să meargă înainte (și să facă istorie). Povestile lor sunt spuse cu respect și empatie.

  • Din punct de vedere vizual, autoarea crează niște pagini de bandă desenată minunate, unde compoziția, culorile și ritmul sunt protagoniste.

Autoarea, Pénélope Bagieu, este o cunoscută ilustratoare din Franța, cu multe titluri de cărți publicate și multe premii în industrie. Eu îi urmaresc poveștile pe Instagram aici, iar aici poți citi un interviu interesant cu ea (în engleză).

Cartea despre care ți-am povestit, “Brazen: Rebel Ladies Who Rocked the World”, poate fi găsită în versiunea în limba engleză aici, aici sau aici. O poți găsi probabil și în franceză; din păcate în română nu a fost (încă) tradusă, dar poate va fi în curând.

Îți recomand cu multă căldura să îți faci un cadou frumos și să o citești!

Iar dacă ai citit-o deja, spune-mi cum ți s-a părut!

Unicorni și inimioare,

Andreea

Ți-a plăcut acest articol? Dacă da, dă-l mai departe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.