Ce tabletă grafică folosesc?

„Hey, ce tabletă / aplicație folosești?”

Cred că aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc, așa că m-am gândit să scriu un articol în care să vă povestesc despre partea tehnică a unui business de ilustrație. 

Înainte să începem, aș vrea să vă spun că aceste instrumente au funcționat pentru mine, însă vă recomand să vă faceți propria documentare. De asemenea, deși ajută cu siguranță, materialele și echipamentul de lucru nu sunt mai importante decât să știți să desenați. Orele de lucru, de schițe și de exerciții nu pot fi înlocuite cu nicio tabletă. 

Toate produsele menționate în acest articol au fost cumpărate de mine cu banii mei, acest articol nu este sponsorizat și toate opiniile sunt ale mele.

Să începem! 🙂

Prima mea tabletă a fost Wacom Bamboo. O tabletă mică, fără ecran, pe care am lucrat aproape 3 ani până să investesc în următoarea generație. Echivalentul de acum ar fi Wacom Intuos. A fost puțin dificil la început să lucrez pe ea, fiind obișnuită să mă uit la creion în timp ce desenez, dar după ce am învățat m-am înțeles foarte bine cu ea și o recomand pentru începători.

Tableta grafică pe care o folosesc acum este Wacom Cintiq 13HD. Este o tabletă cu ecran inclus, care funcționează ca al doilea ecran al laptop-ului. Sunt tare mulțumită de ea, suntem prietene de prin 2015 și niciodată nu mi-a creat nicio problemă. Din câte am văzut, această tabletă nu se mai fabrică acum, însă există câteva variante asemănătoare sau chiar mai performante, cum ar fi Cintiq 16.

Împreună cu tableta, în acest moment lucrez pe un laptop MacBook Pro 2019. Pentru mine are mai mult sens să am un laptop pentru că (obișnuiam să) călătoresc destul de mult și îmi doresc libertatea de a lucra de oriunde.

Dacă aș avea un birou stabil, aș alege probabil un iMac. (Da, Apple fan girl here. Decizia mea între PC și Mac a fost destul de simplă. Am început să lucrez la Mac la facultate, face față tuturor programelor de care am nevoie și am înlocuit laptopul anterior după 6 ani în care s-a descurcat impecabil.) 

Pe lângă setup-ul tabletă grafică + laptop, în 2018 am cumpărat și un iPad 6th gen, împreună cu un Apple Pencil. Inițial m-am gândit că aș putea desena pe iPad în timpul liber, ca și hobby, însă a devenit în scurt timp indispensabil.

Acum lucrez pe el majoritatea ilustrațiilor și a GIF-urilor pe care le postez pe Instagram. Este foarte ușor, prietenos, intuitiv și în plus pot lucra de pe canapea (dacă și voi petreceți mult timp la masa de lucru, știți ce zic).

Pentru iPad, una dintre cele mai bune investiții a fost o folie mată pentru ecran, brandul PaperLike. Această folie imită textura hârtiei și oferă ecranului o aderență care face procesul de lucru mult mai natural. Sunt foarte foarte mulțumită de ea. 

Tot pentru iPad am cumpărat de pe Amazon.com și o carcasă de plastic cu un suport pentru Apple Pencil. Pentru mine este o idee foarte bună pentru că îmi place să am întotdeauna creionul lângă tabletă, ca să nu îl rătăcesc.

De asemenea, uneori mai folosesc iPad-ul ca să scriu articole pentru blog, așa că am și o tastatură bluetooth. Acest model funcționează foarte bine și am cumpărat-o de pe Emag.

Referitor la programe, pe laptop folosesc programele din suita Adobe, iar pe iPad folosesc aplicația Procreate. 

Cam acestea sunt secretele tehnice din spatele procesului meu de ilustrație. 

Sper că acest articol v-a fost de folos și vă doresc mult spor la desenat!

 

Unicorni și inimioare,

Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.