Septembrie este pentru mine o lună de noi începuturi. Vine cu prima zi de școală, cu miros de rechizite noi, cu energia de după o vacanță relaxantă. Acum 7 ani însă, septembrie a coincis cu începutul uneia dintre cele mai frumoase aventuri, și anume afacerea mea creativă Andreea Illustration.
7 ani mi se pare și mult și puțin în acelasi timp. Mă simt la fel de entuziasmată ca în prima zi, poate chiar mai mult uneori, când mă uit în urmă și îmi dau seama câte lucruri am reușit să fac. Cu toate acestea, nu a fost un drum ușor. Pe parcurs am învățat pe pielea mea multe lecții și mi-ar plăcea să le împărtășesc și cu voi:
1. Se poate.
Când vine vorba de o afacere creativă, marea majoritate a oamenilor cu care discuți va ridica din sprâncene și te va întreba în cel mai sincer mod cu putință o versiune a: „Se poate trăi din așa ceva (în România)?” Puncte bonus dacă acea persoană îți este apropiată și îți vrea binele.
Răspunsul simplu: da, se poate. Bineînțeles, depinde de câte ore pui în business-ul tău, cât ești de deschis să înveți lucruri noi, cum îți organizezi bugetul și costurile. Însă dacă tu, care citești aceste rânduri, ai vrea să pornești o afacere cu bijuterii handmade, stickere ilustrate, decorațiuni de macrame sau ceramică, să știi de la mine că nu este un vis imposibil, că artiștii nu mor de foame și că orele de muncă se vor întoarce mai devreme sau mai târziu sub formă de profit, satisfacție și experiență de viață și de business.
2. Antreprenoriatul creativ nu este pentru toată lumea.
Acum că știm că se poate, mi se pare important de menționat faptul că implică tot atât de multe lucruri negative cât și pozitive. Dacă antreprenoriatul este pentru tine depinde foarte mult de tine ca persoană și de valorile tale în viață.
Am avut perioade în care nu am avut comenzi timp de săptămâni întregi. Momente de panică în care îmi imaginam că nimeni niciodată nu mă va mai contacta pentru vreun proiect. Am avut și perioade în care am avut atât de mult de lucru și m-am organizat așa prost încât a trebuit să lucrez și în ziua de 24 decembrie (never again). Instabilitatea perioadelor de lucru vine la pachet și cu instabilitate financiară, care poate fi greu de înțeles pentru cineva obișnuit să lucreze 9 to 5 și să primească salariul la dată fixă.
În plus, fiind propriul meu șef, dacă fac o greșeală nu pot da vina pe altcineva. Mi-o asum, trec mai departe și apoi scriu un articol cu lecțiile pe care le-am învățat 🙂
Ce vreau să spun cu asta este că antreprenoriatul creativ nu este doar flexibilitatea orarului și poze cu laptopul de pe o plajă din Hawaii.
Este muncă zi de zi, fără nicio garanție că lucrurile vor ieși așa cum vrei, însă cu dorința neclintită de a continua pe acest drum.
Viața unui freelancer: 50% anxietate că nu ai de lucru, 50% anxietate că ai prea mult de lucru. Credit: @musecreativephotography via @smallbizmemez.
3. Succesul altora nu trebuie să fie și succesul tău.
Într-un interviu mai vechi vorbeam cu Laura Sărdescu despre faptul că succesul înseamnă ceva diferit pentru fiecare dintre noi.
În cazul meu, succesul înseamnă:
- Să mă trezesc entuziasmată (aproape) în fiecare zi, știind că voi mai pune o cărămidă la afacerea mea, voi ilustra ceva adorabil sau voi aduce un zâmbet pe fața unui client care primește un cadou marca Andreea Illustration.
- Să nu urăsc ziua de luni.
- Dacă am chef, să pot să îmi iau liber într-o zi de miercuri, pur și simplu.
- Să îmi iau vacanță fără să țin cont de un număr de zile pe an.
- Să îmi pot organiza programul în funcție de felul în care funcționez eu (de exemplu, să nu mă trezesc dimineața devreme)
- Să am timp pentru activități și hobby-uri în afara programului de lucru.
- Să am timp pentru viața personală, să pot să îi vizitez pe ai mei oricând am chef, să pot să ma urc într-un avion și să călătoresc dacă vreau, fără să cer voie nimănui.
- Să îmi pot permite un stil de viață confortabil din punct de vedere financiar.
- Să am spațiu să mă dezvolt creativ, să încerc idei noi și să creez lucruri fără presiunea că trebuie neapărat să fie reușite.
În cei 7 ani de cât timp lucrez pe cont propriu, am reușit să obțin acest „succes”. Bineînțeles, după cum discutam și la punctul 2, el vine la pachet cu faptul că nimeni nu mă plătește atunci când eu îmi iau acele X zile libere, cu instabilitate, cu incertitudinea deciziilor mele.
Dacă te-ai gândit fie și pentru o secundă, „Wow, ce bine sună!”, mai ia-ți un minut de gândire și întreabă-te dacă pentru tine ar merita și reversul medaliei.
4. Afacerea mea creativă este mereu în mișcare.
Business-ul pe care l-am gândit eu acum 7 ani, proaspăt ieșită de pe băncile facultății, este foarte diferit de afacerea mea de astăzi.
Inițial am vrut să vând felicitări și printuri cu ilustrațiile mele și am deschis un magazin internațional pe Etsy. Acum vând cadouri ilustrate, mă concentrez pe un public din România, am site-ul meu de e-commerce și am și o strategie de afaceri, lucruri la care nici nu m-am gândit la început.
Partea frumoasă a antreprenoriatului este că îți dă voie să crești. Multe dintre schimbări au intervenit de la sine sau datorită clienților. Altele au fost gândite din timp și implementate, în așa fel încât să îmi pot scala afacerea. Ca și în viață, nimic nu este static când ai o afacere creativă 🙂
5. Clienții mei sunt în centrul afacerii mele.
Da, desenez. Dar mai mult decât atât, îmi ajut clienții să ofere cadouri deosebite, de multe ori personalizate, care vor aduce cu siguranță un zâmbet pe fețele destinatarilor.
În momentul în care am schimbat perspectiva de pe mine pe clienții mei, business-ul a început să aibă mult mai mult sens.
6. E ok să ceri ajutorul.
Am lăsat la sfârșit cele mai dificile lecții. Dacă ești antreprenor, probabil ești și tu perfecționist/ă, atent/ă la detalii până la obsesie și vrei să deții controlul absolut. Bun venit în club!
Atunci când afacerea mea a început să crească, m-am simțit depășită de situație. Apoi mi s-a aprins un beculeț și mi-am dat seama că hei, poate nu trebuie să mă ocup doar eu chiar de tot. Însă a delega chiar și cele mai simple responsabilități mi s-a părut unul dintre cele mai dificile lucruri pe care a trebuit să le fac.
Cum ar fi posibil ca altcineva să facă o fundiță la fel de frumoasă pentru pachetele clienților? Sau să se ocupe de partea administrativă la fel de bine ca mine? (aici e chiar amuzant, pentru că eu clar nu făceam o treabă extraordinară, și tot mi-a fost greu să deleg).
Lecția ar fi simplă: alege-ți cu grijă partenerii, însă odată aleși, ai încredere în ei și lasă-i să își facă treaba! Este extraordinar câte poți realiza cu o echipă care te susține în spate.
7. Pune-te pe tine pe primul loc, întotdeauna.
Vă spuneam ca am lăsat lecțiile dificile la sfârșit. Această lecție este proaspăt învățată, după o perioadă de mai bine de doua luni de vacanță forțată. Două luni în care doar gândul de a pune creionul în mână mă extenua.
A fost o perioadă în care corpul meu a spus stop și sincer am fost surprinsă cât de bine mi-a prins. Sunt recunoscătoare că am un public care m-a înțeles, că am niște economii pe care m-am putut baza și că am reușit să îmi dau timpul de care am avut nevoie, pentru a mă întoarce în studio entuziastă și plină de energie creativă.
Deși îmi iubesc munca, voi face tot posibilul de acum înainte să mă pun pe mine pe primul loc, să am grijă de sănătatea mea și mai apoi să am grijă de business-ul meu.
Când am venit cu ideea acestui articol, am crezut că îmi va fi greu să mă gândesc la 7 lecții, însă după ce m-am apucat de scris, provocarea a fost să aleg doar 7 lecții 🙂 Dacă ai și tu un business creativ, sunt curioasă dacă te-ai regăsit în vreuna dintre lecțiile mele? Iar dacă nu ai, sper că acest articol ți-a prezentat o perspectivă interesantă asupra a ce înseamnă să dezvolți o afacere pe cont propriu. Pentru orice întrebare sau părere, lasă-mi un comentariu mai jos și răspund cu drag.
Ți-a plăcut acest articol? Dacă da, dă-l mai departe!
Felicitari, Andreea! Ce poveste frumoasa! Si cat de mult admir transparenta de care ai dat mereu dovada. Te-am descoperit in 2020, cand am facut cursul de la FCV. Eram destul de imprastiata atunci, stiam ca imi doresc sa incep ceva, dar nu stiam exact ce (aveam niste idei, dar parca imi scapa ceva). M-am hotarat sa urmez cursul tocmai pentru a ma aduna un pic, doar ca acest lucru a venit in timp, dupa curs. Ma tot gandesc la acel curs pentru ca acum simt nevoia de aprofundare si de multe ori am vrut sa iti scriu si sa te intreb daca ai fi dispusa pentru un fel de … consultanta :). Contra cost, bineinteles. In acest moment, in ceea ce ma priveste ai fi persoana catre care eu m-as duce pentru a cere sfaturi. Iti doresc sa ti se implineasca toate visele si iti multumesc inca o data pentru toate lucrurile pe care ai decis sa le imparti cu noi. Lavinia
Buna, Lavinia! Multumesc mult pentru comentariu si pentru cuvintele frumoase! Ma bucur ca ai urmat cursul meu si ca ti-a fost de folos. Sigur, daca te pot ajuta cu ceva anume pe mai departe, cu drag. Trimite-mi un e-mail la hello@andreeaillustration.ro si vorbim 🙂